Het sprookje is over; jullie gaan scheiden

In de ideale wereld wordt niet gescheiden. Als we elkaar het ja-woord geven is er niets in ons dat aan scheiden denkt. Toch strandt vroeg of laat 1 op de 3 huwelijken. Wie dit wel eens heeft meegemaakt weet hoeveel er geregeld moet worden in een emotioneel zware tijd. Voor wie nu voor het eerst in zijn leven voor deze gebeurtenis staat volgt hier informatie die je kan helpen. Het is namelijk zo dat je je aan een aantal regels moet houden. Zo kan een echtscheiding alleen door de rechter uitgesproken worden wanneer jullie een deugdelijk echtscheidingsconvenant opgesteld hebben. Zijn er minderjarige kinderen in het spel dan hoort daar ook een ouderschapsplan bij.

Hoe ziet een echtscheidingsconvenant er uit?

Wat moet er allemaal in het echtscheidingsconvenant staan? Eigenlijk elke verdeling van wat van waarde is. Denk hierbij aan spaartegoeden en schulden, aan hypotheek of hypotheekafkoop, aan pensioenopbouw en goederen. Het is zaak om deze zaken goed te regelen want het bepaalt in grote mate je nieuwe start. Je zult alles weer op moeten bouwen en dat kan alleen met een zekere dosis zekerheden. Maak er geen getouwtrek van maar laat ook niet over je heen lopen. Kom voor je rechten op, zoek uit of er recht op alimentatie is en probeer te allen tijde met je partner in gesprek te blijven. Een enorme opgave maar het betaalt zich terug.

Wat moet je zelf doen?

Om tot een volledig convenant te komen zal advocaat nodig zijn, of liever nog een mediator (die ook advocaat is). Zij zorgen ervoor dat jullie geen zaken vergeten en dat er geen rare dingen in het convenant staan. Ook zullen zij ervoor zorg dragen dat het echtscheidingsconvenant in goede orde bij de rechtbank terecht komt. Hebben jullie je werk goed gedaan dan zal de rechter het convenant onverkort overnemen. Jullie zijn echter pas gescheiden als dit bij de gemeente staat ingeschreven. Dat laatste moet je zelf regelen. Vergeet dat niet, anders blijven jullie getrouwd.

echtscheidingsconvenant